FRETTI

Fretti on näätäeläimiin kuuluva lihansyöjä. Ei siis jyrsijä. Fretti on kesytetty hilleristä, siksi sitä kutsutaankin kesyhilleriksi. 

Fretti on mitä oivallisin lemmikki, kunhan se on oikeissa käsissä. Tämä hurmaava eläin viehättää söpöydellään, mutta tuo omistajalleen mukanaan monenmoisia haasteita.  

Fretti on hyvinkin sosiaalinen, ja tarvitsee omistajaltaan aikaa ja virikkeitä hyvinkin paljon. Pienenä eläimenä fretin elintilaksi voidaan kuvitella riittävän häkki, mutta fretti ei ole häkkieläin. Kaikkein parasta olisi, jos fretti saisi kulkea kodissa vapaana, olkoon se sitten oma, rajattu tila, huone tai koko koti. 

Älykkäänä eläimenä fretti tutkii kaikki paikat, myös ne, joita se ei saisi tutkia. Tästä syystä kodista on aina ennen fretin hankkimista tehtävä frettiturvallinen. Fretti harrastaa myös kiipeilyä, mutta alastulo ei ole yhtään niin sujuvaa kuin ylöspäin meno. 

Fretti vaatii hyvien käytöstapojen opettamista myös sen jälkeen, kun se on lähtenyt kasvattajan luota uuteen kotiinsa. Puremattomuuskoulutuksen jatkamista ja laatikkotapojen vahvistamista on uuden omistajan valmistauduttava tekemään. 

Fretit purevat leikkiessään toistensa kanssa, eikä aina ymmärrä, että ihminen ei kestä samaa kohtelua kuin lajitoveri. Lisäksi niillä voi olla taipumusta näykkiä nilkkoja, varpaita tai kasvoista nenää tai huulia. Fretti vaatii kärsivällistä ja johdonmukaista koulutusta oikeiden käyttäytymismallien omaksumiseksi.

100% varmuudella fretti ei ole 100% laatikkovarma. Fretti ei ole oikea lemmikki kotiin, jossa ei kestetä ajatusta ajoittaisten hutijätösten siivoamisesta.   

Fretin ominaistuoksua kuvataan usein myskimäiseksi. Osalle se on tuoksu, osalle haju. Etenkin leikkaamattomat urokset, ja urokset kiimassa, voivat haista todella voimakkaalle! Fretti saattaa myös esimerkiksi säikähtäessään tyhjentää anaalirauhasensa, frettikielellä puffata. 

Klikkaamalla alla olevien kuvien alleviivattuja tekstejä, pääset lukemaan enemmän tietoa näistä valloittavista eläimistä.

FRETIN RUOKAVALIO
FRETIN
TERVEYS
FRETIN 
HOITO
FRETIN HANKINTA